АЕЦ Козлодуй е една от най-сигурните и надеждни атомни електроцентрали. Това

...
АЕЦ Козлодуй е една от най-сигурните и надеждни атомни електроцентрали. Това
Коментари Харесай

Петкова: АЕЦ Козлодуй е една от най-надеждните атомни електроцентрали

АЕЦ " Козлодуй "  е една от най-сигурните и надеждни атомни електроцентрали. Това сподели в ефира на министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Петкова разяснява, че договорът с " Уестингхаус ", който бе подписан предходната седмица с АЕЦ " Козлодуй ", е доста значим. По думите й, той е вторият и по този начин да се каже финален стадий във връзка с диверсификацията на доставките на свежо нуклеарно гориво.

" Това е едно исизкване на Европейската организация по доставките, по което България от доста години прави всичко допустимо, с цел да приложи и вследствие на упорита работа в последните няколко години успяхме да осъществяваме първия стадий във връзка с този развой. Бяха направени технико-икономическите разбори, с цел да пристъпим към втори стадий, който е и финален във връзка с диверсификацията. Предстои АЕЦ " Козлодуй "  да изготви своите разбори на сигурността и да вървим напред към лицензиране на свежо нуклеарно гориво от " Уестингхаус ". Подписали сме пътна карта, в която написа, че до края на юли 2024 година процесът би трябвало да е завършил ", добави тя.

Според нея там проблем не може да има, защото процесът по диверсификация е наложителен за всички. " Целта на диверсификацията, изключително в енергийната сфера, е тъкмо такава – да подсигурява сигурност на доставките. Първата и най-важна задача е да подсигуряваме сигурността на доставките, а втората – да осигурим конкурентни цени, които да са в полза на българското общество. Българските жители би трябвало да бъдат спокойни, че нашата атомна електроцентрала е една от найсигурните и работи по най-високите стандарти за сигурност ", сподели още Теменужка Петкова.

По думите й, в случай че Народното събрание реши и за втория реактор на АЕЦ " Белене ", незабавно би трябвало да се стартира процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда и за 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй ". 

" От процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене "  от 2018 година до сегашния миг настъпиха някои съществени промени. На първо място влезе в действие Оценка на въздействието върху околната среда във връзка с площадката на 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй ". Впоследствие през 2020 година Агенцията за нуклеарно контролиране утвърди площадка 2 на АЕЦ " Козлодуй "  и това в действителност стана причина ние да създадем един обзор и разбор във връзка с това има ли техническа спънка някой от реакторите за АЕЦ " Белене ", защото те са една от технологиите, която е утвърдена в границите на Оценка на въздействието върху околната среда, да отиде на 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй ". Колегите направиха разбор и се оказа, че няма техническа спънка ", изясни Петкова. 

Тя посочи, че сега се прави финансово-икономически и юридически разбор, с цел да се види по какъв начин би могъл да се структурира подобен план. " Трябва да търсим опция да осъществяваме това съоръжение, което имаме, тъй като в действителност мощностите, които са нужни на България, са точно такива. Европейска комисия е извънредно прецизна по спазването на разпоредбите за държавните помощи. Да продадем оборудването е може би най-лошият вид. Вече имаме един подобен неприятен опит. Резултатите са извънредно неприятни с финансови загуби за НЕК. Това не трябва да се позволява. България има потребност от такава нова нуклеарна мощ и планът ще бъде осъществен. Принципно не е добре да има единствено един реактор на нуклеарна площадка. Ако се върви в тази посока, би трябвало да се мисли за двата реактора, които да бъдат разположени на едно и също място ", добави тя.

Министърът обърна внимание и на " Балкански поток ", като уточни, че той работи. " Истината е, че това е план, който се осъществя от " Булгартансгаз ".
Държа да подчертая, че няма предоставени бюджетни средства, тъй като слушам, че и президентът изяснява за заровени 3 милиарда лева Не знам тъкмо за кои 3 милиарда има поради господин президентът, само че тук става дума за средства на " Булгартрансгаз ", които са заемни и те ще се изплащат на база на подписаните контракти за реализацията и употребата на този план ", акцентира Петкова. 

Днес завършва процесът по номинации в ГЕРБ за парламентарните избори. Цялата процедура ще е обект на разглеждане от регионалните структури и управителните органи на партията, разяснява Петкова. Тя съобщи, че ГЕРБ в никакъв случай не е влизала в обединения с Движение за права и свободи. " Явяваме се или сами, или с нашите сътрудници от Съюз на демократичните сили. Изключително ясни и прогнозируеми сме. Различни политически сили се пробват да нагнетяват настройки и настроения у хората, че надали не изборите ще бъдат манипулирани. Това е следващата неистина. Не знам по кое време са откровени от Българска социалистическа партия - когато приканват за висока изборна интензивност, или когато споделят, че изборите са манипулирани и по този метод демотивират хората да гласоподават ", сподели още енергийният министър. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР